Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima orașului.

Din păcate, tot acest tezaur inestimabil de suferință este practic nevalorificat și lăsat pradă uitării.

Pentru a umple acest gol, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică.

În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici, care să cuprindă Ansamblul Memorial.

Construită pe „Dealul Cărămidăriei” din Gherla – cimitir anonim cu gropi comune unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar – Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe.

Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de recuperare a memoriei trecutului nostru recent și de cinstire a victimelor regimului ateu totalitar, avem nevoie de sprijinul tău!

Fii ctitor al memoriei celor ce s-au jertfit pentru credința în Hristos și pentru demnitatea neamului românesc!

Fii ctitor al Memorialului Gherla!

Poți contribui la:

Asociația Memorialul Gherla

Cont RON: RO34RNCB0108155220740001

Mănăstirea Sfinții 40 de mucenici – Memorialul Gherla

Cont RON: RO34RNCB0108156262520001

Strada Cărămizii nr. 2, 405300 Gherla

memorialulgherla@gmail.com

www.memorialulgherla.ro

www.facebook.com/MemorialulGherla

Din aceeași categorie

Share This