În Duminica a IV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea bistrițeană Ilva Mică, Protopopiatul Năsăud, prilej cu care a binecuvântat noua Capelă mortuară, precum și lucrările efectuate în ultima perioadă la casa parohială, care cuprinde un centru catehetic pentru tineri, o bibliotecă și un muzeu local.

De la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în fața bisericii parohiale, Înalpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, părintele paroh Stefăniță Potra, de la Parohia Ilva Mică I, preotul paroh Iuliu Brici, de la Parohia Ilva Mică 2 – Someș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință cât un grăunte de muștar”.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Burcă pe seama Parohiei Lita, Protopopiatul Cluj I.

Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie, ÎPS Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Stefănița Ionel Potra, de la Parohia Ilva Mică I, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar preotului paroh Iuliu Brici, de la Parohia Ilva Mică 2 – Someș, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. De asemenea, primarul comunei Ilva Mică, Horea Aurel, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, și viceprimarul Ilie Mușină a primit „Crucea Transilvană”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului. Toti ceilalți binefăcători ai parohiei au primit diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a sfințit noua Capelă mortuară, cu hramul „Dreptul Tobit”. Totodată, a oficiat slujba sfeștaniei la casa parohială, care în ultimii patru ani a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior. Casa parohială cuprinde și un centru catehetic pentru tineri, o bibliotecă și un muzeu local.

Mai multe detalii despre manifestările religioase din Parohia Ilva Mică, a oferit protopopul Țării Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu:

La eveniment au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de mii de localnici, fii ai satului și tineri, mulți dintre cei prezenți fiind îmbrăcați în costume populare specifice zonei.

Photo Credit: facebook/ Radio Renașterea

Autor: Darius Echim

Din aceeași categorie

Share This