„Pocăința sinceră este calea de întoarcere a omului păcătos” acesta a fost mesajul pe care Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului l-a adresat astăzi credincioșilor prezenți la Sfinta Liturghie oficiată în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din  Dej.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a vorbit, în  cuvântului de învățătură intitulat „Dezlegarea izbăvitoare”, despre calea pe care omul păcătos trebuie să o parcurgă pentru a ajunge în Împărăția Cerurilor. Înaltpreasfințitul Părinte a subliniat faptul că gârbovenia sufletească se poate vindeca prin pocăință și spovedanie deasă.

Calea, iubiți frați și surori, este pocăința sinceră, întoarcerea de la păcat la virtute și de diavolul la Dumnezeu. Această pocăință sinceră se finalizează, întotdeanuna, cu o foarte bună spovedanie. De aceea milităm pentru o spovedanie mult mai deasă, ca din gârbovia sufletească în care ne aflăm, să-l auzim pe Domnul Hristos spunându-ne, prin preotul nostru duhovnic: ești dezlegat de neputința ta, ești dezlegat de gârbovenia ta sufletească.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, condus  de  Iancu Petruș. Un recital de colinde a fost susținut și de copii de la școlile aflate pe raza parohiei, dar și de interpretele de muzică populară Ioana Breda Morar și Mădălina Mârza.

La finalul Liturghiei, la propunerea Protopopului de Dej, Pr. Ioan Buftea, celor doi preoți slujitori: BOLBOS IOAN și SABADîŞ EMIL, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit le-a oferit „Crucea Arhiepiscopală”, cea mai înaltă distincție oferită clericilor din Arhiepiscopia Clujului. De asemenea Ierarhul a acordat mai multe diplome de aleasă cinstre tuturor celor care au sprijinit parohia „Adormirea Maicii Domnului” de-a lungul anilor.  Și tot la finalul slujbei Ieromonahul Arsenie, de la Mănăstirea Vad a fost hirotesit, de Înaltpreasfinția Sa, duhovnic.

 

Parohia dejeană, aflată sub ocrotirea Maicii Domnului, este una dintre cele mai vechi parohii din oras și are în prezent aproximativ 3.000 de credincioşi.
Prima biserică a fost construită în anul 1799, din lemn şi acoperită cu șindrilă. Pe locul fostei bisericute s-a zidit, între anii 1893 – 1896, actuala biserică, prin voluntariatul căruţaşilor şi a servitorilor din oraş. Între anii 1989- 1995 biserica a fost extinsă, restaurată capital, consolidată, retencuită şi pictată. A fost resfintiţă la data de 27 octombrie 1996 de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu.

Din aceeași categorie

Share This