O nouă întâlnire a preoților din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a avut loc astăzi, 20 octombrie 2016, la sediul Protopopiatului Ortodox Huedin. Preoții, stareții și duhovnicii din protopopiat s-au întâlnit, în cadrul conferinței de toamnă, pentru a dezbate temele duhovnicești, sociale, culturale și misionare cu privirela parohiile și mănăstirile lor. Subiectul general al întâlnirii, propus de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost: Viața și activitatea Sf. Ierah Martir Antim Ivireanul și al tipografiilor bisericești.

Primirea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a avut loc la ora 10:30, fiind urmată de Slujba Te-Deumului şi de sfinţirea clopotului Paraclisului Sfinţii Trei Ierarhi al Protopopiatului Huedin. La achiziţionarea clopotului au contribuit toate parohiile de pe raza protopopiatului. Acesta va fi instalat pe ansamblul arhitectural din spatele statuii protopopului martir Aurel Munteanu.

Pentru întreaga activitate de apărare a patrimoniului parohiilor ortodoxe de pe raza eparhiei Clujului, dl. avocat Mare Adrian Valer a fost distins de Înaltpresfinţitul Părinte Andrei cu cea mai  înaltă distincţie din Arhiepiscopia Clujului, Crucea Transilvană pentru mireni.

Conferinţa, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a debutat la ora 11:00 în Sala de conferinţe Protopop Dorel Puşcaş, având ca teme principale: viaţa, activitatea şi opera Ierarhului Martir Antim Ivireanul. Prelegerea a fost susţinută de Pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuţa de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a adus în discuţie prigoana creştinilor din Siria şi Irak, îndemnându-ne să urmăm pilda Martirului Antim Ivireanul. Deasemenea, Înaltpreasfinţitul Andrei a adus lămuriri referitoare la  Sinodul din Creta, exlicând rolul pastoral și nu dogmatic al acestuia.

La final Pr. Dan Lupuţan, protopop al Huedinului, a mulţumit Înaltpreasfinției Sale pentru cuvintele adresate dar și celor trei însoțitori: Protos. Benedict Vesa, secretar eparhial, Arhid. Claudiu Ioan Grama, consilier de misiune și protocol şi Pr. Prof. Cosmin Cosmuţa, pentru prezenţă şi sfaturile adresate preoţilor.

Din aceeași categorie

Share This