Biserica Ortodoxă a prăznuit astazi, 8 iunie 2014, Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Sărbătorii i se mai spune și Cincizecimea, pentru că a avut loc la cincizeci de zile după Învierea Domnului. Praznicul Rusaliilor este de o mare însemnătate. În urma cuvântării ținute de Sf. Ap. Petru în această zi, s-au convertit la credința creștină peste 3000 de oameni care au alcătuit astfel prima Biserică creștina. De aceea, Duminica Pogorârii Sfântului Duh este socotită zi a întemeierii Bisericii creştine.

Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Părinte Andrei în Catedrala Mitropolitană

De sărbătoarea Rusaliilor, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sf. Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Alături de Înaltpreasfințitul Andrei a slujit  un numeros sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit le-a vorbit credincioșilor despre însemnătatea sărbătorii de astăzi, zi în care a fost întemeiată Biserica: „În ziua Rusaliilor se pogoară Duhul Sfânt în foișorul unde erau adunați Apostolii și cu El se revarsă darurile Duhului Sfânt. Se întemeiază Biserica, ce este organul mântuirii noastre”. De asemenea, Înaltpreasfințitul Andrei le-a amintit credincioșilor care sunt roadele Duhului Sfânt: „Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția”.

Slujbă Arhierească oficiată și în Parohia „Sf. Treime” din Cluj-Napoca.

În Parohia „Sf. Treime” din Cluj-Napoca, Sf. Liturghie din ziua praznicului Rusaliilor a fost săvârșită de PS Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Slujba a fost oficiată în sobor de preoți și diaconi și a fost totodată un prilej de sărbătorire a hramului, pe care biserica îl va avea mâine, de sărbătoarea Sfintei Treimi.

Celor prezenți, PS Vasile  le-a adresat și un cuvânt duhovnicesc, despre sărăbtoarea Pogorârii Sf. Duh: „Ziua Cincizecimii este un eveniment istoric care a marcat nașterea bisericii creștine, a acestui așezământ dumnezeiesc și omenesc în același timp, din care fac parte toți cei care primesc Sfintele Taine și care se străduiesc să asculte de învățătura Sfinților Apostoli și a urmașilor lor, pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos i-a pregătit pe parcursul celor mai bine de 3 ani cât a durat lucrarea Sa public de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu”.

 

Din aceeași categorie

Share This