În Duminica a 16-a după Rusalii (Pilda talanţilor), 11 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Domnești, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare – protosinghelul Daniil Ureche, preotul Nicolae Feier (Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bistrița – Biserica de la Coroana) – fiu al satului, preotul paroh Florin Emanuel Gordon, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la pilda talanților, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a explicat că „hărnicia este o mare virtute”. Ierarhul a adus în atenție cuvintele Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, care le atrăgea atenția, celor care îl căutau, că nimic nu se poate obține fără efort.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul drd. Andrei Ierima, pe seama Parohiei Chețiu, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța, dirijă de arhid. Ion Iulian Dumitru. La chinonic, interpreta de muzică populară Larisa Bozbici și grupul de copii al parohiei au interpretat pricesne.

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba parastasului pentru preotul Alexandru Pop (fost paroh) și preoteasa Aurelia, precum și pentru alți ctitori și binefăcători trecuți la Domnul.

Părintele paroh Florin Gordon a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Pentru implicarea activă în viața și activitățile parohiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” domnilor Ioan Petruț și Leon Hodean, parohului și altor binefăcători le-a acordat diplome de aleasă cinstire, iar copiilor și tinerilor prezenți le-a dăruit cărți duhovnicești.

La Sfânta Liturghie au participat autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Printre oficialitățile prezente s-au numărat secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Monica Săsărman, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – prof. Camelia Tabără și primarul comunei Mărișelu – Horea Petruț.

Scurt istoric

Biserica din Domnești, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, datează din anul 1889 și a fost ridicată de comunitatea evanghelică din localitate, conform preotului Nicolae Feier, fiu al satului. Aceasta a fost cumpărată de Parohia Ortodoxă Domnești și a fost sfințită, în anul 1994, ca biserică ortodoxă. În anul 2012, după o serie de lucrări de renovare, au debutat lucrările de pictură, fiind realizate în tehnica frescă, de pictorul bisericesc Simion Seserman. Lăcașul de cult a fost resfințit la data de 13 mai 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în timpul păstoririi preotului Lucian Blaga.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This