În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu), 21 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști, cu prilejul aducerii raclei cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae și a icoanei făcătoare de minuni a acestuia, odoare de mare preț care se află la Biserica Voievodală „Sfântul Gheorghe” – Nou din București.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, preotul Emil-Nedelea Cărămizaru – parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Nou din București, preoții parohiei: pr. Dănuț Goga și pr. Marius Goga, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre familia creștină, în cadrul căruia a explicat rolul și importanța familiei în societate și în viața Bisericii.

 

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae și icoana făcătoare de minuni, aduse pentru prima dată la Cluj-Napoca

În biserica Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca au poposit, pentru prima dată, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae și icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nicolae, odoare de mare preț care se află la Biserica Voievodală „Sfântul Gheorghe” – Nou din București. Sfintele odoare au fost aduse cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de o delegație a Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală, condusă de preotul paroh Emil-Nedelea Cărămizaru. Acestea au fost aduse și așezate spre închinare încă de sâmbătă, 20 ianuarie, fiind întâmpinate de Mitropolitul Andrei al Clujului, alături de o mulțime de credincioși clujeni. Credincioșii se vor putea închina la sfintele odoare până luni, 22 ianuarie, ora 10:30, după care se vor îndrepta spre biserica din Capitală, unde se află încă din secolul al XVI-lea.

La finalul slujbei, preotul Marius Goga a subliniat importanța zilei și a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor. De asemenea, alocuțiuni au rostit preotul Emil Nedelea Cărămizaru și domnul Virgil Ardelean, prim-epitropul bisericii și ctitorul principal.

În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit preotului Emil -Nedelea Cărămizaru Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Totodată, pentru implicarea activă în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, ierarhul a conferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, doamnei prof. univ. dr. Dana Pop, directorul Școlii Doctorale a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești.

La slujbă au fost prezente oficialități civile și militare, oameni de cultură, precum și mii de credincioși clujeni.

 

Scurt istoric

Parohia clujeană „Sfântul Apostol Toma” a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a lăcașului de cult, prin jertfa și osteneala preotului paroh Dănuț Goga. Acestea au fost finalizate în anul 2005, iar în septembrie 2006, lăcașul a fost sfinţit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Biserica, situată pe Calea Dorobanților, a fost construită în formă de cruce și are o singură turlă. Un element unic în arhitectura sa îl constituie mozaicurile exterioare, care îi reprezintă pe cei doisprezece Apostoli.

Începând cu anul 2017 au fost executate lucrări de renovare a exteriorului bisericii și s-a amenajat demisolul pentru activități cu tinerii, lăcașul fiind resfințit la data de 22 aprilie 2018, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, și cu Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei.

Comunitatea parohială este păstorită de preoții Dănuț Goga și Marius Goga.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This