În Duminica a 29-a după Rusalii (a vindecării celor 10 leproși), 14 ianuarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială de pe strada Barbu Patriciu, cartierul clujean Mărăști, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II – preotul Alexandru-Constantin Ciui, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Adrian Mureșan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Întâlnirea cu Domnul, în suferință și la bucurie”. Ierarhul a vorbit despre importanța căutării lui Dumnezeu nu doar în zile rele, ci, mai ales, și în zilele bune din viața noastră.

 

La finalul slujbei, preotul paroh Adrian Mureșan a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântarea adusă la început de an calendaristic, oferindu-i în dar o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul bisericii.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat preotului paroh Adrian Mureșan, în semn de apreciere și recunoștință, o diplomă de aleasă cinstire, iar domnilor Radu Constantin Mureșan și Alexandru Varvari le-a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 2000, iar construcția lăcașului de cult a început în anul 2005, în prezent fiind pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă. La data de 8 noiembrie 2019, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lucrările efectuate la noua biserică, cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, situată pe strada Barbu Patriciu din cartierul clujean Mărăști, după care a oficiat prima Sfântă Liturghie. Timp de nouăsprezece ani, slujbele s-au oficiat într-o bisericuță de lemn provizorie, aflată în proximitatea bisericii de zid.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

 

Din aceeași categorie

Share This