Praznicul ”Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, serbat în Biserica Ortodoxă pe data de 21 noiembrie a fost celebrat în mod deosebit la Gherla, la Biserica de pe B-dul Ștefan cel Mare, care și-a serbat hramul. Sărbătoarea hramului a fost marcată prin oficierea Sfintei Liturghii Arhierești de către ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a debutat la ora 10.
În cadrul Sf. Liturghii ÎPS Andrei le-a vorbit celor prezenți despre Maica Domnului, pe care numit-o, asemenea Înțeleptului Solomon, Biserică Însuflețită: “Înțeleptul Solomon, în duh profetic, cu sute de ani înainte o vedea pe Maica Domnului îmbrăcată în toată splendoarea ei, în cartea ”Cântarea Cântărilor” spune: Cine este aceasta care ca zarea strălucește și ca luna-i de frumoasă, soarele-i de luminoasă și ca oastea de război temută? Răspunsul i-l dăm Înțeleptului Solomon noi creștinii: Aceasta este Maica Domnului!” Tot în cuvântul de învățătură ÎPS Andrei le-a dat credincioșilor sfaturi și îndemnuri duhovnicești pentru a viață curată, trăită alături de Domnul Hristos. Înaltpreasfinția sa a evidențiat faptul că cea mai importantă lucrare în vederea schimbării noastre este pocăința: “Pocăința este singura noastră salvare. Nici cultura, nici inteligența, nici noblețea, nici frumusețea nu-l reînnoiește pe om. Ci numai pocăința adevărată, rușinea și regretul pentru tot păcatul săvârșit în trecut și bineînțeles schimbarea totală a felului de viețuire și de gândire. ”
Pe parcursul Sfintei Liturghii au fost oficiate și  două hirotonii, de preot și diacon. La finalul slujbei, ÎPS Andrei a acordat pr. paroh. Vasile Săsărman Crucea Arhiepiscopală și pr. slujitor Vasile Ciceovan distincția de iconom stavrofor.  
În continuare a avut loc o slujbă de Sfeștanie la casa parohială.

 

 

Din aceeași categorie

Share This