Sărbătoarea de la Gledin a debutat duminică, 13 aprilie, cu un concurs de interpretare literară, competiție ce s-a desfășurat pe trei secțiuni, poezie religioasă, creație plastică și creație literară. Au participat aproximativ 50 de elevi de la școlile generale de pe Valea Șieului și de pe Valea Luțului. Juriul care a evaluat prestația celor mici a fost compus din invitați de marcă ai culturii Transilvănene printre care scriitorul Horea Bădescu, Prof. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai și Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Tot duminică după-masa a avut loc la Gledin un simpozion închinat Sfântul Pahomie, numit Colocviile de la Gledin, eveniment la care au participat preoți și oameni de marcă ai culturii transilvănene care au prezentat lucrări și comunicări pe diferite teme. Prima zi de manifestări s-a încheiat cu slujba Vecerniei Mari, urmate de Denie și Taina Sfântului Maslu.

În a doua zi a manifestării, luni, 14 aprilie, în ziua pomenirii Sfântului Pahomie, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite, în biserica parohială de la Gledin. Slujba a început la ora 10 în sobor de preoți și diaconi și a fost urmată de premierea câștigătorilor Concursului „Lumină Lină”, de interpretare și creație literară.

Sărbătoarea a continuat de la ora 13:30 cu punerea pietrei de temelie pentru un nou așezământul social ocrotit de „Sfânta Ana”. Potrivit părintelui paroh Ioan Titieni, Casa „Sfânta Ana” va fi un centru social ce va avea în componența sa aproximativ 12 camere ce vor găzdui peste 20 de persoane nevoiașe, precum și copii cu probleme sociale. Această casă face parte din centrul cultural „Sfântul Pahomie“, ridicat în ultimii trei ani și inaugurat anul trecut, care include o capelă închinată Sfântului Pahomie, o clădire ce găzduieşte Biblioteca „Iacob Stamate“ şi un centru pentru pelerini.

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost canonizat în 2007, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Sfântul Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul bistriţean Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, unde a fost tuns în monahism. S-a nevoit la Lavra Pecerska, unde l-a cunoscut pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a trecut la Domnul în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul „Sfântul Ştefan“ din Lavra Pecerska

 

Din aceeași categorie

Share This