În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 11 mai 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Beudiu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.
De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, edificată între anii 1912 – 1913. Restaurat și înfrumusețat în ultimii ani, atât la interior, cât și la exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de sfinți mucenici.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – Cristian Dragoș, preotul paroh Gavril-Emilian Mureşan, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, în care este relatată minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre urmările catastrofale ale păcatului în viața omului. Pornind de la cuvintele Mântuitorului: „Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie ceva mai rău” (Ioan 5, 14), ierarhul a subliniat că păcatul are consecințe nu doar spirituale, ci și trupești, iar suferințele care apar în viață pot fi uneori urmări ale îndepărtării de Dumnezeu. Ierarhul a arătat că Mântuitorul Iisus Hristos nu doar vindecă trupul, ci caută să vindece și sufletul, cerând omului să-și schimbe viața. În acest sens, a evidențiat faptul că Hristos nu minimalizează greșelile omului, dar oferă mereu o șansă reală de întoarcere și de îndreptare.
De asemenea, a tras un semnal de alarmă asupra patimilor care se instalează în sufletul omului și îl înrobesc, subliniind că acestea sunt tot mai prezente în rândul tinerilor, dar nu numai. Printre patimile enumerate de ierarh se numără drogurile, alcoolul, tutunul și altele asemenea, care duc la degradarea sufletească și trupească.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, tânăra interpretă de muzică populară Maria Nicoleta Clapa a interpretat pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Gavril-Emilian Mureşan a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității parohiale, Înaltpreasfinția Sa a primit o Biblie, legată în piele la Atelierul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
Protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, a afirmat că este o zi istorică pentru Parohia Beudiu și a apreciat hărnicia și preocupările spirituale ale localnicilor.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, Mitropolitul Andrei i-a oferit preotului paroh Gavril-Emilian Mureşan Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Primarul comunei Nușeni, Ioan Mureșan, a fost distins cu „Gratulația Anului 2024” a Arhiepiscopiei Clujului. De asemenea, Consiliul parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La slujbă au participat numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare, precum și oficialități civile și militare, în frunte cu Generalul-maior (r) conf. univ. dr. Ioan Manci (fiu al satului) – cadru universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și conferențiar universitar la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Scurt istoric
Localitatea Beudiu, din comuna Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, este atestată documentar din anul 1214. Conform tradiţiei orale, se presupune că vatra de început a satului Beudiu ar fi fost o stână a unui așa-numit cioban Bogiu.
Biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost zidită din piatră și cărămidă între anii 1912–1913, după ce biserica veche din cimitir, acoperită cu șindrilă, a fost afectată iremediabil de o furtună. Arhitectura actualului lăcaș de cult este specifică bisericilor din Transilvania, în stil romanic transilvănean, sub formă de navă, cu altarul orientat spre nord, iar în sud – turnul cu clopote. A fost sfințită în anul 1913.
De-a lungul anilor, au fost realizate importante lucrări de reparație, printre care consolidarea zidurilor și repictarea interiorului. Actuala pictură a fost executată în anul 1990 de pictorul Constantin Bumbu din Dej, împreună cu echipa sa, iar iconostasul a fost realizat de Ilie Gușă din Rodna, fiind donat de familia inginerului Bucșa Dănilă. În anul 2002, vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a sfințit iconostasul și a binecuvântat comunitatea parohială.
Cele mai recente lucrări, realizate între anii 2013–2024, sub coordonarea părintelui paroh, cu sprijinul Consiliului Parohial, al Primăriei Comunei Nușeni și al altor binefăcători, s-au concretizat în următoarele realizări: instalarea unui sistem de încălzire centrală prin pardoseală de granit, drenarea pereților pentru eliminarea igrasiei, înlocuirea șarpantei și a învelitorii metalice de pe navă și turn, înlocuirea tâmplăriei ferestrelor, vopsirea exterioară, construirea unui pridvor mai mare și pictarea acestuia, precum și amenajarea și împrejmuirea curții. În urma acestor ample lucrări, la data de 11 mai 2025, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Din anul 2010 până în prezent, Parohia Beudiu și filia Vița sunt păstorite de preotul Gavril-Emilian Mureșan.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului