Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,  Înaltpreasfințitul Părinte  Andrei, a săvârșit în Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Patimilor, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

Slujba a început la ora 8.00, iar în cadrul ei, Înaltpreasfințitul Andrei a sfințit Paștile, pe care credincioșii le vor putea primi în noaptea de Înviere. Tot astăzi, la Proscomidie, s-a scos un Agneţ special din care se pregătește Sfânta Euharistie pentru împărtăşirea bolnavilor şi a pruncilor nou-botezaţi, în timpul întregului an. Sfântul Agneţ a fost aşezat în chivotul de pe Sfânta Masă, iar în ziua de marţi din Săptămâna Luminată va fi uscat şi sfărâmat după o rânduială specială.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Clujului a vorbit despre însemnătatea zilei de azi: „La Sfânta Liturghie ne-am amintit, așa cum am auzit din Evanghelie, că astăzi, în Joia Mare, Domnul Iisus Hristos a instituit cea mai importantă slujbă, cea mai importantă celebrare pe care o avem noi până la sfârșitul veacurilor. După ce a săvârșit Taina Sfintei Euharistii a poruncit: «Aceasta să o faceți spre pomenirea Mea!». Ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie realizăm cât de importantă este, dar în mod special astăzi, în Joia Mare, când a fost ea instituită. Și apoi, ne mai spun Sfinții Părinți că în Joia Mare ne mai aducem aminte de rugăciunea Domnului Hristos care s-a rugat Lui Dumnezeu Tatăl ca noi, cei ce credem în El să fim una, cum El și cu Tatăl, una este, ca lumea să creadă că Dumnezeu Tatăl L-a trimis. Ne mai amintim astăzi  de vânzarea Domnului și de patimile Lui”.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc rânduiala specială a „spălării picioarelor”. În timpul citirii Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a 12 preoți și tineri teologi, în fața Sfântului Altar. Mitropolitul Clujului a urmat astfel exemplul Mântuitorului Hristos, Cel care, înainte de Cina cea de Taină, în smerenia-I desăvârşită, a spălat picioarele ucenicilor. Rânduiala spălării picioarelor s-a terminat prin rostirea unei rugăciuni speciale prin care s-a cerut ca Dumnezeu să spele păcatele poporului lui Dumnezeu. Acest ritual este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și iubirea aproapelui.

La Sfânta Liturghie oficiată în Joia Mare în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca au participat mii de credincioși, iar mulți dintre ei s-au împărtășit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

 

Din aceeași categorie

Share This