Postul Mare este o șansă

Luni, 18 martie 2024, începem Postul Paștilor. Unora li se pare o mare greutate postirea. De fapt, postirea pe măsura puterii fiecăruia este o șansă. Cu pântecele plin nu poți cugeta la cele dumnezeiești.

Cei sănătoși postim toate cele șapte săptămâni din post, iar copiii, bătrânii și bolnavii postesc și ei cât pot. Pentru că postul pe măsura fiecăruia ajută trezviei duhovnicești. Postul de bucate trebuie neapărat să fie însoțit de postul de răutate pentru că, altfel, n-are valoare.

Cine nu poate posti tot postul are și un mod de compensare. În acest sens, Tito Colliander zice: „Te mănâncă limba să pui o întrebare? N-o pune! Ți-e foarte poftă să bei două cești de cafea? Nu bea decât una! Ai chef să te uiți pe fereastră? Nu te uita. Ai dori să mergi într-o vizită? Rămâi acasă”. Sunt și alte renunțări care te ajută să faci o postire eficientă.

Iar postului îi asociem și alte fapte absolut necesare. Citim mai des în Sfânta Scriptură, participăm la slujbe și ne spovedim sincer. Și nu uităm un lucru de mare importanță: milostenia, asistența-socială. Ne zice Dumnezeu, prin Isaia proorocul: „Nu știți voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine” (Isaia 58, 6-7).

Toate acestea făcându-le vom ajunge pe 5 mai 2024, în ziua de Paști, să fim mult mai buni.

Vă dorim un post binecuvântat și cu folos.

 

ANDREI

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului

şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului


Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This