Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din localitate.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – preotul dr. Bogdan Chiorean, preotul paroh Horea-Niculae Baciu, care este și secretarul Protopopiatului Gherla, preotul Gheorghe Daniel Puian (fiu al satului) – preot de slujire caritativă la Capela „Sfântul Vasile cel Mare” din cadrului Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca și managerul magazinului Artos, starețul Mănăstirii Legii – protos. Nectarie Turi, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a îndemnat „să-L urmăm și noi pe Domnul Hristos pe drumul Crucii”. Ierarhul a arătat cum putem să Îl însoțim pe Hristos pe drumul Crucii și cum ne putem răstigni față de păcat.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei alături de doi studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpretele de muzică populară Ana Georgeta și Narcisa Balla au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Horea Baciu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat Ordinul „Nicolae Ivan” pentru clerici preotului paroh Horea Baciu. Primarului comunei Geaca, Sofronie Mihail Moldovan, i-a acordat  „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar fostului primar, Ioan Miron, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea,  viceprimarul Silviu Miron, Cristian Mureșan, constructorul capelei mortuare, și doamna Raluca Mureșan au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

După oficierea Liturghiei, IPS Părinte Andrei a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat noua capelă mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată de Primăria Comunei Geaca.

La eveniment au luat parte autorități locale și județene, precum și numeroși localnici și fii ai satului, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Printre oficialitățile prezente s-a numărat domnul Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, cu rang de ministru.

 

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Geaca a fost ridicată între anii 1938-1956, fiind sfințită în anul 1970, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. În urma unor ample lucrări de renovare, la data de 7 octombrie 2007, lăcașul de cult a fost resfințit de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

La data de 14 iulie 2018, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii, Înaltpresfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie și a binecuvântat lucrările de înfrumusețare exacutate în ultimii ani. De asemenea, la data de 31 iulie 2021, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la sfințirea bisericii, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie.

În localitatea Geaca, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și-a petrecut o parte din copilărie, fiind localitatea natală a mamei Înaltpreasfinției Sale, vrednica de pomenire credincioasă Elena.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul Horea-Niculae Baciu, care este și secretar al Protopopiatului Gherla.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This