Sâmbătă, 15 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Diviciorii Mari, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare efectuate la biserica din sat.  

De la ora 9:30, Mitropolitul Clujului a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a avut alături un sobor de clerici, printre care: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul Protopopiatului Gherla – preotul Horea Baciu, preotul paroh Augustin-Claudiu Prunduș, precum și alți preoți invitați.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Marius Mărcan. Acesta urmează a fi hirotonit preot, pe seama Parohiei Jimbor, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, preotul paroh Augustin-Claudiu Prunduș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Augustin-Claudiu Prunduș. Domnul Mihai Pușcaș a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, primarul comunei Sânmărtin (de care aparține administrativ-teritorial localitatea Diviciorii Mari), domnul Ioan Fărtan, a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit cele două troițe din fața bisericii și crucea de piatră ridicată pe locul vechii biserici de lemn din localitate.

La eveniment au participat numeroși credincioși și fii ai satului, precum și oficialități locale.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Diviciorii Mari a fost construită între anii 1911-1912. Este împodobită cu pictură în tehnica frescă, executată de pictorii Gheorghe Croitorul și Ioan Ungureanu, între anii 1976-1977.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Parohia Ortodoxă Diviciorii Mari

Din aceeași categorie

Share This