La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în Sfânta și Marea Joi, 17 aprilie 2025, a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu eclesiarhul Catedralei, arhimandritul lect. univ. dr. Simeon Pintea. La finalul slujbei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, conform tradiției bisericești din această zi, a fost oficiată rânduiala spălării picioarelor.
După citirea pericopei evanghelice, părintele eclesiarh Simeon Pintea, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația zilei a patra din Săptămâna Patimilor: Sfânta și Marea Joi, când, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie.
„Euharistia este darul pe care Domnul Hristos îl face Bisericii Sale. Este darul propriei Sale vieți. (…) Viața adevărată o trăim doar atunci când viața lui Hristos susține viața noastră. Viața lui Hristos pătrunde în noi prin Sfintele Taine și, în mod deosebit, pătrunde în noi prin taina dumnezeieștii Euharistii”, a spus părintele Simeon.
În cadrul Liturghiei, arhim. Simeon Pintea a sfințit pâinea și vinul, acestea fiind numite în popor „Paști”. Credincioșii le vor putea primi începând de sâmbătă, 19 aprilie, ora 10:00, de la Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane. Pentru acest an s-au pregătit 15.000 de recipiente, acestea fiind pregătite cu ajutorul voluntarilor Catedralei Mitropolitane, al voluntarilor din asociațiile de tineret ale Arhiepiscopiei Clujului, precum și al angajaților de la Centrul Eparhial, conform consilierului economic al Arhiepiscopiei Clujului, ec. Sorin Câlea.
Rânduiala spălării picioarelor
În Sfânta și Marea Joi o rânduială specifică este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în catedrale, biserici și mănăstiri. Ierarhul sau starețul mănăstirii spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie, reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină. Această rânduială este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și la iubirea aproapelui.
La finalul Liturghiei, urmând exemplul Mântuitorului Hristos, părintele eclesiarh Simeon Pintea, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a doisprezece clerici și teologi.
Importanța zilei
Slujba de astăzi a amintit de Cina cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Euharistie. În cadrul Proscomidiei a fost scos și pregătit un Agneț special, sfințit în cadrul Liturghiei, care va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști, la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, prunci nou botezați sau în alte situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată tot anul în chivotul de pe Sfânta Masă a Altarului.
Denia celor 12 Evanghelii
Tot la Catedrala Mitropolitană, de la ora 18:00, a fost oficiată Denia celor 12 Evanghelii. În cadrul deniei, clericii au citit cele douăsprezece pericope evanghelice care prezintă tabloul complet al patimilor Mântuitorului Iisus Hristos.
După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Hristos și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, eclesiarhul Catedralei, ajutat de ceilalți preoți slujitori, a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese din Altar și, purtând-o în procesiune, a așezat-o în naosul Catedralei.
La finalul deniei, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, arhimandritul prof. univ. dr. Teofil Tia, a rostit un cuvânt de învățătură.
Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
În Sfânta și Marea Vineri, 18 aprilie, începând cu ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană, Părintele Mitropolit Andrei va oficia Prohodul Domnului.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului