Vineri, 2 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a participat la Festivitatea de Absolvire a Școlii Postliceale Sanitare „Christiana” din Cluj-Napoca, Promoția 2020-2023.

Festivitatea a avut loc la Cinematograful „Dacia” din cartierul clujean Mănăștur și a debutat cu intonarea imnului „Gaudeamus igitur”. Apoi, Părintele Episcop-vicar Benedict i-a felicitat pe absolvenți și le-a adresat un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a transmis și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei.

De asemenea, a luat cuvântul directorul instituției de învățământ, prof. Ana Gorgan, care a apreciat munca și devotamentul celor 78 de elevi de la specializarea Asistent Medical Generalist, aceștia fiind a 28-a generație a Școlii Postliceale Sanitare.

Apoi, absolvenții au rostit jurământul de credinţă al asistenților, a urmat momentul de predare a cheii, când reprezentanții anului III au înmânat cheia colegilor mai mici cu un an, care și-au asumat public responsabilitatea de a contribui, prin rezultatele lor, la menținerea prestigiului școlii.

Ceremonia s-a încheiat cu strigarea catalogului şi cu momentul mult aşteptat în care viitorii asistenți medicali au fost declaraţi absolvenţi.

La eveniment au luat parte, pe lângă familiile și cei dragi ai absolvenților, întregul colectiv profesoral, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu-Iustin Câmpean, și părintele prof. Ovidiu Gavrea, care predă religie în cadrul școlii postliceale.

31 de ani de activitate

Școala Postliceală Sanitară „Christiana” din Cluj-Napoca este o unitate privată de învățământ, înființată în anul 1992, la inițiativa Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana” – filiala Cluj, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului.

Asociaţia Filantropică Medical-Creştină „Christiana” – filiala Cluj a fost printre primele asociaţii înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română, în anul 1991, ca filială a Asociaţiei „Christiana” Bucureşti, înființată în anul 1990. Vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania a integrat organizaţia în cadrul Sectorului Social – Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Scopul Asociaţiei este acela de a acorda asistenţă medicală, socială şi spirituală cazurilor sociale, de a acorda, după posibilităţi, ajutoare sub formă de bani, îmbrăcăminte, hrană, medicamente, alte bunuri materiale, asistenţă juridică, consultanţă în diferite domenii, de a contribui la refacerea şi menţinerea echilibrului moral al societăţii.

De asemenea, Asociația „Christiana” inițiază şi dezvoltă diferite programe sociale, medicale şi educaţionale la nivel preşcolar, şcolar, liceal, universitar şi de studii aprofundate postuniversitare de specialitate, conform site-ului Asociației.

Începând cu anul 2005, Asociaţia dezvoltă o nouă direcţie strategică axată pe creşterea accesibilităţii la educaţie şi performanţă şcolară a copiilor. Astfel se înfiinţează  proiectul Meditaţii Şcolare şi Grădiniţa Socială „Acoperămîntul Maicii Domnului”, Turda. Centrul de Servicii Sociale „Acoperământul Maicii Domnului” a luat naştere în iulie 2005, ca şi Centrul de zi pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani, aflaţi în risc de abandon, şi familiile lor.

În anul 2007, se dezvoltă un nou centru adresat copiilor şi tinerilor cu vârsta cuprinsă între 5 – 16 ani şi anume Centrul Comunitar pentru Tineret. În cadrul centrului sunt organizate activităţi de petrecere a timpului liber menite să formeze şi să dezvolte abilităţi şi deprinderi sociale, civice şi artistice copiilor şi tinerilor.

În anul 2012, s-a înfiinţat Şcoala Gimnazială „Christiana” cu programul „A doua şansă” pentru persoanele care au depăşit cu cel puţin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei şi nu au finalizat clasa a VIII-a, şcoală autorizată de Ministerul Educaţiei şi integrată în sistemul public de învăţământ.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This