În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 4 mai 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, slujitori ai Catedralei, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă si de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu și clerici militari, în frunte cu eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, și decanul facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Rolul misionar al mamei, bunicii și al femeii creștine în general”, pornind de la versetul scripturistic: „Podoaba lor nu e cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur și îmbrăcarea hainelor scumpe, ci e omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu” (I Petru 3, 3-4), vorbindu-le celor prezenți despre virtuțile femeii creștine și despre rolul covârșitor pe care femeia îl are în viața Bisericii și a societății.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a spus că femeile creștine sunt chemate să salveze spiritualitatea creștină într-o lume care se secularizează. În acest sens, ierarhul a evocat un text al scriitorului Ernest Bernea, referitor la calitatea iubitoare a femeii, regăsit în cartea „Îndemn la simplitate”:
„Cine n-a văzut o femeie creștină aplecându-se ca o mângâiere peste oamenii nimănui? Cine n-a văzut-o mângâind un cap de copil sau sărutând un sărac? Femeia e mult mai înțelegătoare decât bărbatul față de tot ceea ce înseamnă viață. Ea iubește florile, iubește păsările și animalele, iubește oamenii. Femeia are simțul mult mai fin al situațiilor morale, trăiește mult mai adânc decât bărbatul încercările interioare ale ființei apropiate; ea se transpune în întregime în locul altuia, mergând până la depersonalizare. Cugetul ei și făptura ei surprind mai repede și simt mai adânc durerile și bucuriile celor apropiați.”
Hirotonie întru preot
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul dr. Eugen-Adrian Truța, pe seama Catedralei Mitropolitane. Din februarie 2020, părintele Eugen-Adrian este secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
26 de ani de la înființarea Radio Renașterea
În cadrul slujbei, Mitropolitul Clujului a înălțat rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Radio Renașterea, care, la data de 1 mai, a împlinit 26 de ani de la înființare.
Cu acest prilej, la finalul Liturghiei a fost oficiat un polihroniu, iar ierarhul i-a felicitat pe angajații postului de Radio Renașterea, îndemnându-i să fie buni misionari.
La Sfânta Liturghie au luat parte numeroși credincioși clujeni și oameni de cultură, iar o parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului