Preoții din Arhiepiescopia Vadului Feleacului și Clujului s-au întâlnit în această perioadă, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, în cadrul conferințelor de toamnă.

Tema propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acest an a fost ,,Justinian Patriarhul și apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului”. Pentru prezentarea conferinței în toate cele nouă Protopopiate ale Arhiepiscopiei a fost desemnat Ierom. Dr. Grigorie Benea, de la Mănăstirea Nicula, coordonator al viitorului Memorial de la Gherla.

În Protopopiatul Ortodox Dej clericii s-au întrunit marți, 26 septembrie 2017, în Sala de Ședințe a Protopopiatului Ortodox Dej, ședința fiind prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte  Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului.

După slujba de Te-Deum ce a fost săvârșită în Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Dej, Ierarhul le-a împărtășit câteva dintre momentele în care l-a întâlnit pe Patriarhul Iustinian și care l-au impresionat, iar apoi Ierom. Dr. Grigorie Benea a susținut conferința cu titlul propus. La final protopopul Dejului, Pr. Ioan Buftea le-a comunicat clericilor câteva chestiuni administrative.

Peste 200 de clerici din Protopopiatele Cluj I și Cluj II au participat marți, 3 octombrie 2017, la conferința de toamnă în Aula Magna a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Evenimentul a debutat cu slujba de Te-Deum oficiată în capela instituției de învățământ.

În debutul conferinței, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului le-a vorbit preoților despre puterea credinței și importanța răbdării în vederea dobândirii mântuirii.

Părintele Arsenie Papacioc, după ce a ieșit din temniță, scrie într-o carte intitulată Scrisori către fii mei duhovnicești: Oamenii buni vă ajută la mântuire mult, dar cei răi și mai mult. Răbdații fără necaz. Toate veacurile au fost pline de dușmani, dar dușmanii din veacul acesta au umplut cerul de sfinți.

În continuare, a urmat prelegerea susținută de ieromonahul Grigorie Benea, preoții participanți aflând aspecte importante despre perioada comunistă și despre cei care au suferit în închisori.

La finalul întâlnirii, părintele vicar administrativ Iustin Tira a dat citire unor comunicări care au avut ca temă activitatea administrativă și pastorală a clericilor.

În data de 10 octombrie 2017, a avut loc la sediul Protopopiatului Ortodox Huedin cea de-a treia conferinţă de toamnă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Întâlnirea s-a desfășurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei și a debutat la ora 10:00 cu oficierea slujbei de Te-Deum în capela „Sfinții Trei Ierarhi” a protopopiatului.

În sala de conferinţe a protopopiatului, celor prezenți Ierarhul le-a spus că toţi martirii şi apărătorii dreptei credinţe din perioada comunistă au avut ca slogan cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, care a spus: ,,Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri’’. Părintele Mitropolit şi-a adus cu drag aminte atât de Patriarhul Justinian cît şi de Mitropolitul Bartolomeu, care a suferit în închisorile comuniste.

Ierom. Dr. Grigorie Benea, stareţul viitorului Memorial de la Gherla, şi-a început prelegerea arătând ce a însemnat fenomenul neo-martirajului în perioada comunistă:

Comunismul a fost analizat până acum din diferite puncte: istorice, sociale şi mult mai puţin din punct de vedere spiritual. La baza atrocităţilor a stat o realitate spirituală demonică, distructivă.

La final consilierul administrativ bisericesc al Eparhiei, Pr. Cristian Baciu a comunicat preoților ultimele decizii ale centrului eparhial.

A patra conferință de toamna a Arhiepiscopiei Clujului a avut loc în Protopopiatul Beclean. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a întâlnit cu preoții în Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ unde a fost oficiată Slujba de Te Deum iar apoi prelegerile au fost susținute în sala de şedinţe a protopopiatului.

În deschiderea conferinţei, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre importanţa acestor conferinţe şi a temelor pe care le abordează, iar apoi le-a împărtășit câteva amintiri despre Patriarhul Justinian şi despre Mitropolitul Bartolomeu, amândoi având de suferit din cauza regimului comunist.

Despre „Anul comemorativ Justinian Patiarhul și al apărătorilor ortodoxiei în timpul regimului comunist” le-a vorbit Ierom. Dr. Grigorie Benea, stareţul viitorului Memorial de la Gherla, iar apoi o serie de comunicări de ordin administrativ le-au fost aduse la cunoștință de protopopul Becleanului, Pr. Doru Zimveliu.

Conferința preoțească de la Turda a avut loc, luni, 23 octombrie 2017, la sediul protopopiatului și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Dezbaterile privind tema propusă în acest an de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, au fost conduse de Ierom. Dr. Grigorie Benea și au început după slujba de Te-Deum, ce a fost oficiată la catedrala din Turda cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril”.

La final Consilier misionar-social al Episcopiei, Liciniu Câmpean le-a comunicat câteva decizii privind activitatea administrativă și pastorală a clericilor.

Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Bistrița s-au întrunit marți , 24 octombrie 2017, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Ședința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte  Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului, însoțit de la Centrul Eparhial de părintele inspector Vasile Nemeș și părintele consilier arhid. Claudiu Grama.

Întrunirea a fost precedată de slujba de  Te Deum săvârșită în Biserica monument istoric „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Municipiul Bistrița, iar lucrările conferinței s-au desfășurat în Sala de Ședințe a Protopopiatului. Tema conferinței: ,,Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” susținută de  preacuviosul părinte Grigorie Benea, starețul Mănăstirii Sfinții 40 de mucenici de la Gherla, le-a prezentat clericilor unele din trăirile pe care le-au avut cei care au mărturisit în temnițele comuniste pe Hristos.

Marți, 31 octombrie 2017, preoții din Protopopiatul Năsăud s-au reunit în oraşul academicienilor în cadrul conferinței preoțeşti de toamnă. Evenimentul  a debutat cu slujba de Te-Deum, săvârşită în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, la care a asistat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.

La finalul momentului de rugăciune, preoții s-au deplasat în sala de şedințe a oficiului protopopesc unde Ierarhul a evidențiat faptul că Patriarhul Justinian a fost o şansă atât pentru Biserica Ortodoxă cât şi pentru neamul nostru românesc. Deasemenea a amintit și trei personalități din Arhiepiscopie care l-au mărturisit pe Hristos în anii comunismului, Florea Mureşan, Liviu Munteanu şi Ioan Bunea, care servesc astăzi drept modele desăvârşite de mărturisire a Domnului Hristos. Înaltpreasfinția Sa l-a amintit și pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, care a suferit în temniță în vremea comunismului.

Conferința a fost susținută de către ieromonahul dr. Grigore Benea, coordonatorul Memorialului de la Gherla și stareț al Mănăstirii Sfinții 40 de Mucenici din Gherla, care a vorbit despre comunism şi apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă.

După terminarea prezentării, au avut loc şi câteva luări de cuvânt din partea preoților, iar mai apoi, protosinghelul Benedict Vesa a adus la cunoştință preoților noutățile administrative  din  partea Centrului Eparhial.

Preoții din Protopopiatul Gherla s-au întrunit joi, 2 noiembrie, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Ședința a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Întâlnirea a început cu oficierea în Biserica parohiei Gherla III, a slujbei parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Justinian și pentru toți mărturisitorii și pătimitorii din temnițele comuniste.

La finalul slujbei Părintele Mitropolit Andrei a evocat „chipul ales al patriarhului Justinian” și a rostit îndemn de urmare în credință a tuturor celor care și-au dat viața pentru crezul lor în închisorile din perioada comunistă.

Din partea Centrului Eparhial, au participat pr. Bogdan Ivanov, consilier cultural și arhid. Claudiu Grama, consilier de misiune și protocol.

În continuare, au avut loc lucrările conferinței preoțești de toamnă, în sala de ședințe a protopopiatului, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evocat personalitatea Patriarhului Justinian și modul în care acesta și-a dat silința pentru a-i apăra pe preoți de prigoana comunistă.

În partea a doua, ierom. Grigorie Benea, starețul nou înființatei Mănăstiri „Sfinții  40 de Mucenici”, așezată pe locul unde în anii totalitarismului ateu au fost înhumați cei morți în penitenciarul Gherla, a susținut referatul „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. În alocuțiunea sa, a subliniat modul în care comunismul a prins rădăcini ca sistem de guvernământ și care au fost efectele nefaste ale acestuia asupra populației și asupra Ortodoxiei.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți să participe la susținerea edificării unui monument al rezistenței anticomuniste, pe locul unde numeroși întemnițați pentru credința lor își dorm somnul de veci, proiect inițiat în urmă cu un an și coordonat de ierom. Grigorie Benea.

La final, părintele consilier Bogdan Ivanov, a supus atenției preoților chestiuni administrative.

Din aceeași categorie

Share This

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră pe acest site. Prin continuarea navigării în această pagină confirmați acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close