Clericii din Protopopiatul Ortodox Cluj I s-au reunit miercuri, 4 noiembrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă.

Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea „Sfânta Troiță” – Feleacu și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în biserica așezământului monahal, în prezența chiriarhului locului și a preoților clujeni.

La finalul slujbei, la propunerea protopopului de Cluj I, pr. Dan Hognogi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul Florin Ignat, care activează în cadrul Protopopiatului Cluj I ca asistent social al Serviciului de Asistență Comunitară.

Părintele Florin Ignat, alături de alți preoți clujeni, a coordonat și finanțat lucrările care s-au făcut la o casă din Parohia Aruncuta. Casa, aparținând credinciosului Dumitru Gliga, în vârstă de 67 de ani, a fost renovată și mobilată. Proprietarul a rămas singur, are un handicap la piciorul stâng, iar din pensia de câteva sute de lei nu ar fi reușit niciodată să-și renoveze căsuța. Încropită din pământ, după modelul vechilor case sătești, micuța locuință a fost renovată atât la interior, cât și la exterior.

Mai multe detalii Un grup de preoți clujeni a renovat casa unui bătrân din parohia Aruncuta 

Apoi, lucrările conferinței au fost deschise și prezidate de Părintele Mitropolit Andrei. Ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc. Totodată, a argumentat tema omagială a anului 2020, proclamat ca „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Invitatul special al conferinței a fost prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Faculății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, care le-a vorbit preoților clujeni despre faptul că „beneficiile unei vieți religioase sunt multiple pentru minte, trup și suflet” și că trebuie „să ne asumăm împreună lucrarea pentru binele și folosul omului”.

În accepțiunea domniei sale, umanismul a pus în centrul atenției omul, însă a uitat de raportarea lui la Dumnezeu. Emanciparea realizată nu a condus nicidecum la împlinirea omului, la fericirea lui, ci la pulverizarea sensului existenței individuale. „Nevoia de a crede în Cineva, de a avea un reper divin ține de condiția noastră. Fără să admitem acest adevăr, ratăm accesul la o cunoaștere profundă despre noi înșine, dar nu numai atât. Beneficiile unei vieți religioase sunt multiple pentru minte, trup și suflet”, afirmă profesorul Adrian Opre.

E de dorit o mai bună conștientizare din partea preoților a faptului că numărul psihologilor care caută o înțelegere a religiei, a practicilor ei sanogene, în vederea reintegrării acestora în practica psihoterapeutică, este tot mai mare. Domnia sa a subliniat importanța colaborării dintre psihologie și religie: „Abordarea psihologică și cea religioasă sunt complementare, nicidecum opuse sau rivale”, căci ambele se adresează omului și vin să răspundă unor nevoi specifice.

O personalitate a cetății, ale cărui domenii de cercetare sunt Psihologia cognitivă, Psihologia personalității și Psihologia religiei, cu interese de cercetare în dezvoltarea competențelor sociale și emoționale atât la copii, cât și la adolescenți, Adrian Opre este titular al cursurilor „Psihologie cognitivă” „Consiliere psihologică: programe de intervenție cognitiv‑comportamentală”, „Coping religios în consilierea psihologică”, „Personalitatea: diagnoza și intervenție”  și președintele Asociației de Științe Cognitive din Romania. În ultima decadă, preocupările sale profesionale s-au focalizat pe elaborarea şi derularea unor programe de dezvoltare a competenţelor socio-emoţionale la copii si adolescenţi, formarea continuă a cadrelor didactice din învăţamantul universitar si preuniversitar, dar și asupra modalităţilor de compatibilizare a  strategiilor de consilere şi psihoterapie cu principiile și practicile  religioase creştine, a declarat pentru Radio Renașterea, preotul Marius Cristian Focșanu.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, în cele 9 protopopiate ale eparhiei, primăvara și toamna, și sunt prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, conferințele de primăvară nu au mai avut loc, astfel că tema conferințelor de toamnă va cuprinde ambele tematici  propuse de Patriarhia Română pentru anul 2020, și anume: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

 

 

Din aceeași categorie

Share This