Preoții din Protopopiatele Cluj I și Cluj II au participat joi, 30 octombrie 2014, la conferința de toamnă cu tema „Martiriul Sfinților Brâncoveni”.

Întrunirea s-a desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezenta Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a debutat la ora 10:00 cu un Te Deum. În deschidere Mitropolitul Clujului a vorbit despre curajul mărturisirii lui Hristos, făcând referire la modelul Sfinților Brâncoveni.

„Noi privim cu dragoste și reculegere la Sfinții Martiri Brâncoveni și dacă ei sunt în dialog cu Dumnezeu, îi rugăm să mijlocească și pentru noi, mai ales că noi, cei de acum, ne desfășurăm misiunea într-o lume în care toate lucrurile sunt aproximative. Ele capătă consistență, vigoare și putere atunci când sunt făcute asemeni mărturisirii Sfinților Brâncoveni, care nu ar mai fi putut să trăiască, dacă ar fi renunțat la credința lor și ar fi trecut la musulmani, de aceea au refuzat să renunțe la Ortodoxie.  Aceștia au dat dovadă de mare curaj creștin, atunci când au ales să-L mărturisească pe Hristos, cu prețul vieții”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Au susținut referate pe tema „Martiriul Sfinților Brâncoveni” preoții Dorin Pargea, de la Parohia Câmpenești, protopopiatul Cluj I și Alexandru Ciui, de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul clujean Dâmbu Rotund.

A fost prezent la conferința preoțească și Pr. Prof. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, care a anunțat două evenimente majore ce vor avea loc până la sfârșitul anului la facultate. Primul, Simpozionul Internațional „Euharistie, Spovedanie, Martiriu” va avea loc în perioada 3-6 noiembrie. Al doilea eveniment va avea loc în luna decembrie, când vor fi marcați cei 90 de ani de înființarea Academiei Teologice clujene.

Conferința s-a încheiat cu o serie de anunțuri de ordin intern făcute de secretarul eparhial, Dr. Valentin Vesa.

 

Din aceeași categorie

Share This