Biserica din localitatea clujeană Alunișu, veche de peste 130 de ani, a fost resfințită de Mitropolitul Clujului, sâmbătă 16 iulie 2016.

Ierarhul a fost însoțit de protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial, și de arhid. Claudiu Ioan Grama, consilier pe probleme de misiune și protocol,  și a fost întâmpinat, în localitate, de soborul de preoți avându-l în frunte pe pr. Dan Lupuțan, protopop al Huedinului, credincioși și autorități locale și județene.

Slujba de resfințire a început la ora 8,30 și a fost urmată de Sfânta Liturghie, începând cu ora 10,00.

După citirea pericopei cvanghelice, Mitropolitul Clujului le-a adresat celor prezenți și un cuvânt de învățătură.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a felicitat pe toți cei implicați în lucrările efectuate la biserică acordându-le distincții: Preotului paroh Dănuț Călățan i-a acordat ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni, inspectorului principal de poliţie Gheorghe Călătan i s-a conferit Crucea Transilvană, iar membrilor consiliului parohial și tuturor celor ce s-au implicat în reabilitarea bisericii li s-au oferit diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie Părintele Mitropolit a binecuvântat un monument reprezentând  bustul lui Avram Iancu, amplasat în curtea locașului de cult.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din filia Alunișu, ce aparține parohiei Sâncraiu, a fost sfințită acum 40 de ani de Înaltpreasfințitul Justinian al Maramureșului și Sătmarului.

Locașul de cult a fost restaurat complet în ultimii ani. Pictarea integrală a interiorului, zidirea din nou a Sfintei Mese, parchetarea interiorului, achiziționarea de noi policandre, introducerea încălzirii, renovarea exteriorului, construcția unui pridvor la intrarea în biserică și înfrumusețarea curții bisericii s-au realizat în ultimii ani prin grija și strădania, părintelui paroh precum și a celor aproximativ 30 de enoriași ai filiei Alunișu.

Foto: Alunişu / comuna Sâncraiu / județul Cluj, Resfintirea bisercii romanesti din Alunisu, 16 iulie, 2016.

Din aceeași categorie

Share This