Luni, 29 ianuarie 2024, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Alexandru Vaida Voevod” din Cluj, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la evenimentul omagial dedicat împlinirii a 105 ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum, alături de consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama și preotul militar Radu Cotuțiu (Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj), în prezența oficialităților militare și civile, precum și a reprezentanților din structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne și Jandarmeriei Române.

La finalul slujbei, pornind de la modelele aflate în Sfânta Scriptură, ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură și a vorbit despre implicarea și însemnătatea militarului în viața comunității. Înaltpreasfinția Sa a afirmat că „un militar poate să fie și un mărturisitor al lui Hristos prin comportament și conduită, fiind în permanență un bun creștin”.

Printre invitați s-a numărat și prof. dr. Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, care a prezentat un scurt istoric și a făcut o incursiune în istoria Jandarmeriei Române, în special a celei din Transilvania.

În cadrul acestui moment festiv, inspectorul-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, colonelul Claudiu Gabriel Fechete, a înmânat plachete aniversare Mitropolitului Andrei și prof. dr. Lucian Nastasă-Kovacs. De asemenea, plachete aniversare au primit preotul militar Radu Cotuțiu și mai multe cadre militare, ca recompensă pentru activitatea desfășurată în ultima perioadă.

Scurt istoric

Actul de naștere oficial al Jandarmeriei Române în Transilvania este Decretul Regal nr. 444 din 29 ianuarie 1919, prin care era înființată Brigada IV Jandarmi și Regimentele  7, 8 și 9 Jandarmi din subordinea sa, cu aria de responsabilitate în Transilvania. De anul acesta, data de 29 ianuarie a fost declarată ca „Ziua Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj”, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 57/22.01.2024.

Jandarmeria Română, instituţie cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale, îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, serbaţi în fiecare an la data de 8 noiembrie.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Jandarmeria Cluj

Din aceeași categorie

Share This