Marți, 8 iulie 2025, la Bistrița a avut loc un eveniment cultural-editorial dedicat Sfântului Liviu Galaction de la Cluj, preot, profesor și mărturisitor al credinței în temnițele comuniste, trecut recent în rândul sfinților. Manifestarea a fost organizată în orașul unde sfântul a slujit ca preot, între anii 1952 și 1958, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, cunoscută sub denumirea de Catedrala Ortodoxă de pe Odobescu.

Evenimentul a debutat la ora 10:00, la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, cu vernisajul expoziției foto-documentare „Sfântul Părinte Liviu Galaction de la Cluj, slujitor al Bisericii «Sfinții Trei Ierarhi» din Bistrița”, ce cuprinde fotografii și documente din viața și activitatea părintelui martir.

În continuare, de la ora 11:00, la Centrul Cultural Dacia, s-a desfășurat colocviul intitulat „Contexte istorice – Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj”.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a rostit un cuvânt de binecuvântare și a evocat personalitatea și jertfelnicia sfântului.

În cadrul întâlnirii au fost lansate următoarele volume:

  • „Părintele Liviu Galaction Munteanu. O biografie documentară”, de pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, Editura Renașterea, 2025;
  • „În slujba Cuvântului. Culegere de predici praznicale și duminicale din opera Părintelui Profesor Dr. Liviu Galaction Munteanu”, Editura Renașterea, 2024, carte îngrijită de pr. dr. Lucian Greabu.
  • „Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud”, de dr. Dragoș Ursu, Editura Corint, 2024;
  • „Preotul și profesorul Liviu Galaction Munteanu. Păstor de suflete și martir al Bisericii noastre”, de pr. dr. Lucian Greabu, Editura Renașterea, 2021.

Cele patru volume au fost prezentate de următorii invitați: pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa – cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autorul volumului biografic, inițiatorul și coordonatorul expoziției; dr. Dragoș Ursu – istoric și cercetător la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia; protosinghelul Grigorie Benea – starețul Mănăstirii Memorialul Gherla; dr. Călin Emilian Cira – istoric și bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca; și pr. dr. Lucian Greabu – preot la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud (Parohia Ortodoxă Năsăud I) și autor al unuia dintre volumele lansate.

Evenimentul, moderat și inițiat de pr. Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a fost întregit de un moment muzical susținut de grupul de tineri al Memorialului Gherla, care a interpretat cântări religioase închinate martirilor din închisorile comuniste.

Manifestarea a fost organizată de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, Protopopiatului Ortodox Bistrița și Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița.

 

Scurtă biografie

Liviu-Galaction Munteanu s-a născut la data de 16 mai 1898, în localitatea Cristian, județul Brașov, în familia învățătorilor Munteanu Nicolae și Maria (născută Bârsan). S-a format ca teolog la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și la Institutul Teologic din Sibiu, apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți, unde a obținut și doctoratul. La 17 februarie 1927, a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj, ajungând astfel titularul cursului de Noul Testament, duhovnic, apoi chiar rector al acestei instituții. În timpul ocupației horthyste, părintele Liviu-Galaction a rămas la Cluj, alături de Episcopul Nicolae Colan, insuflând speranță românilor asupriți și salvând vieți, inclusiv trei tineri evrei de la deportare.

După instalarea regimului comunist, a fost înlăturat din învățământ și, în 1952, Institutul Teologic din Cluj, pe care îl conducea, a fost desființat. Din anul 1952, a fost numit preot slujitor la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, iar în anul 1958 a fost numit vicar administrativ de Arhiepiscopul Teofil Herineanu, sub ascultarea căruia, împreună cu părintele profesor Ioan Bunea, a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor și adulților, fapt care l-a adus în atenția Securității. A fost anchetat, iar în 1959 a fost condamnat la 17 ani de temniță grea, pedeapsă redusă, după recurs, la 8 ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Gherla și Aiud. A murit la 8 martie 1961, în închisoarea Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.

Argumentele locale pentru canonizare au fost aprobate în cadrul unei ședințe de lucru a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ianuarie 2021. De asemenea, la data de 20 iunie 2022, în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Clujului, au fost discutate și analizate aspecte legate de proiectele de texte liturgice întocmite în vederea canonizării părintelui Liviu Galaction Munteanu.

În ședința de lucru din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, printre care s-a aflat și părintele Liviu Galaction Munteanu, propus pentru canonizare în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Astfel, după îndeplinirea tuturor demersurilor, în ședința de lucru din 11-12 iulie 2024, Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 noi sfinți români, părinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea, printre care se numără și părintele Liviu Galaction Munteanu, fiindu-i atribuită titulatura „Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj”, cu cinstire în ziua de 8 martie, ziua trecerii sale la Domnul, în închisoarea de la Aiud.

Proclamarea solemnă a canonizării celor 16 sfinți a avut loc anul acesta, în data de 4 februarie, în Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul celebrării a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925). Proclamarea locală a canonizării Sfântului Mucenic Liviu-Galaction a avut loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu ocazia hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, urmând a fi cinstit anual la data de 8 martie, în ziua trecerii sale la Domnul.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This