Manifestările legate de Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea au continuat și în a doua zi a întâlnirii, 2 septembrie 2016. Programul a debutat cu rugăciunea de dimineață.

Apoi cei peste 1900 de tineri care au luat micul dejun la cantina din cadrul Complexului studenţesc Leu au fost binecuvântaţi de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Micul dejun a fost oferit de Primăria Sectorului 6, prin Direcţia Generală de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Alături de tineri au fost prezenţi şi domnul Gabriel Mutu, Primarul Sectorului 6, doamna Gabriela Schmutzer, director General al Direcţiei de Asistenţă socială şi protecţia Copilului Sector 6, precum şi pr. Costel Burlacu, Protoiereul Protoieriei Sector 6 Capitală.

Ne-am bucurat să ne întâlnim cu cei aproximativ 1900 de tineri care au servit micul dejun aici. Am vorbit cu unii dintre tineri. Sunt entuziaşti, bucuroşi. Unii dintre ei sunt chiar modele. Chiar m-au impresionat prin bucuria pe care o au şi prin dorinţa de a sluji Biserica. Biserica a avut întotdeauna şi mai are încă astfel de tineri care reprezintă prezentul şi viitorul ei. De aceea, avem nădejdea că aceşti tineri vor fi, în anii care vin, buni misionari ai Bisericii şi vor duce această tradiţie mai departe, a declarat Preasfinţia Sa pentru Trinitas Tv.

Prezența și importanța tinerilor în Biserică

Prezența și importanța tinerilor în Biserică a fost tema sub auspiciile căreia s-au desfăşurat atelierele de lucru organizate vineri, 02 septembrie 2016, în cadrul #ITO2016. Zece instituţii de învăţământ din Capitală au găzduit atelierele la care au participat peste 2000 de tineri.

Participanții de la atelierele de astăzi au fost foarte implicați, au avut multe idei şi s-au bucurat de comuniune odată cu dezbaterea temelor propuse, ne-a transmis Teodora Mendelssohn, voluntar coordonator al atelierului de la Liceul Mihai Viteazul din Capitală.

Prin intermediul acestor ateliere se dorește crearea unui cadru adecvat în care tinerii să identifice problemele specifice generației lor și să ofere posibile răspunsuri propriilor frământări.

Tinerii au fost foarte implicați și dornici de a-şi spune punctul lor de vedere!, ne-a transmis Daniela-Elena Fița voluntar în cadrul Atelierului de la Liceul Mihai Viteazul.

Ce bucurie imensă avem să fim alături de tinerii din întreaga ţara, a mărturisit Prof. Alex Goga, voluntar în cadrul aceluiaşi atelier.

Prin intermediul acestor ateliere Biserica își reafirmă și consolidează rolul de partener onest al tinerei generații pe drumul propriei desăvârșiri.

Activitățile desfăşurate în grup au fost prielnice, ne-au făcut să ne apropiem între noi; A fost o întâlnire extraordinar de interesantă, am primit foarte multe informaţii utile; Întâlnirea a fost foarte frumoasă, ne-au plăcut jocurile, dar temele au fost cam grele; Întâlnirea a fost foarte sinceră, benefică şi plină de zâmbete, acestea au fost concluziile câtorva tineri din cadrul atelierului de la Liceul Aurel Vlaicu, după cum ne-a transmis Stancu Mihaela.

Scopul dezbaterilor este de a oferi tinerilor oportunitatea de a-și exprima opiniile referitoare la relațiile cu Biserica, moduri de organizare ale tinerilor în Biserică, tipuri de activități, reperele relației tineri – Biserică.

Tinerii împărțiți în câte 4 grupe, în fiecare din cele 10 săli, au discutat despre locul, rolul și importanța lor în Biserică. Facultatea de Teologie Ortodoxă București a oferit tot sprijinul ca dezbaterile să fie pline de viaţă precum este și sufletul acestor tineri minunați, a precizat Mihail Bostan, voluntar coordonator al atelierului de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.

Mii de tineri la Conferința #ITO2016: Iisus Hristos – Bucuria Vieții

Mii de tineri din toată lumea au participat vineri seara, 2 septembrie 2016, la conferinţa Iisus Hristos – Bucuria Vieții. Evenimentul a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, şi a numeroşi ierarhi ai Bisericii noastre.

Conferinţa a fost susţinută de diac. Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie din Iaşi şi de Liana Stanciu, preşedinte APOR şi om de presă.

Evenimentul a debutat cu rugăciunea domnească Tatăl nostru care a fost rostită de toţi participanţii la conferinţă.

În cuvântul său, Diac. Sorin Mihalache a spus tinerilor că omul nu poate trăi fără un sens.

Şi, dacă în vreun moment din viaţă aţi simţit nevoia unui sens, atunci ştiţi deja că sensul pe care îl căutăm, cel pentru care vrem să trăim, nu cuprinde doar datele cunoaşterii ci şi viaţa. În sensul pentru care trăiesc trebuie să fiu cuprins şi eu, şi familia mea, şi străbunicii mei, şi viaţa lor, şi dragostea mea pentru ei, şi moartea lor. Însă un astfel de sens cuprinzător nu-mi stă la dispoziţie în cele oferite de lume. Mulţi gânditori vechi şi noi au constatat aceasta: lumea nu ne poate împlini căutările referitoare la sensul vieţii. De fapt, ea îşi primeşte sensurile de la noi. Iar sensul pe care îl căutăm se împlineşte într-o legătură tot mai strânsă a vieţii cu semenii, în comuniune cu Dumnezeu. Iar aceasta este viaţa Bisericii, trăită în comunitatea parohială unde îi regăsesc pe toţi cei dragi mie, pe cei vii şi pe cei decedaţi, adormiţi în Domnul.

Adresându-se tinerilor prezenţi, Liana Stanciu a subliniat faptul că a venit momentul să fim noi cei care le spunem oamenilor că totul vine de la Dumnezeu şi tehnologia, şi descoperirile extraordinare. Totul. Dumnezeu este peste tot, tu l-ai descoperit, e timpul să îl arăţi şi altora.

Şi încă ceva de ţinut minte… de la un tânăr ca noi citire, care zice că deşi Dumnezeu nu are telefon, totuşi, vorbeşte cu el zilnic. Dumnezeu nu are Facebook şi sunt totuşi buni prieteni, nu are nici Twitter şi, totuşi, Îl urmează oriunde.  Fraţilor, aş vrea să vorbim puţin şi despre rugăciune. Câţi dintre voi se roagă aşa, ca la carte? Oare contează cât sau contează cum? Ştiu ca o rugăciune spusă din suflet poate face să se întâmple lucruri extraordinare, poate de aceea unii, minunaţii, preferă să se roage, adică să vorbească cu Dumnezeu, nu cu oamenii, fiindcă e mai uşor. Eu vă îndemn să vorbiţi cu oamenii, să îi ascultaţi, să îi ajutaţi să înţeleagă. Rugaţi-vă pentru cei care hulesc sau acuză. Rugaţi-vă şi când ceva merge bine şi când nu merge. Şi când ne e bine şi când ne e frig sau teamă, sau oricum, numai bine nu!

În partea a doua a evenimentului, cei doi conferenţiari au dialogat cu tinerii, răspunzând întrebărilor care au venit din sală.

În încheierea conferinţei a fost rostită rugăciunea Cuvine-se cu adevărat, apoi Patriarhul României i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi.

Procesiunea Luminilor în Capitală

Mii de tineri au participat vineri, 2 septembrie 2016, la Procesiunea Luminilor. După conferinţa duhovnicească Iisus Hristos – Bucuria Vieții, care a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti, tinerii participanţi la ITO2016 au pornit în procesiune spre Dealul Patriarhiei pe traseul Sala Palatului – Calea Victoriei – Piața Națiunile Unite – Dealul Mitropoliei.

Procesiunea a fost condusă de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Purtând candele aprinse în mâini, participanţii la pelerinaj intonează cântări duhovniceşti şi patriotice.

Procesiunea s-a încheiat pe Dealul Mitropoliei, unde tineri s-au rugat împreună cu Patriarhul României pe Colina Bucuriei. Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, a oficiat rugăciunea de seară.

Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, reprezentantul diasporei ortodoxe române, pentru că a binevoit să conducă rugăciunea de seară. Vă felicităm şi vă mulţumim pentru modul deosebit de frumos şi solemn în care aţi organizat această procesiune cu lumini care a devenit foarte impresionantă şi pentru că s-au mai adăugat vreo două mii de tineri din Bucureşti în semn de solidaritate, prietenie şi comuniune frăţească. Vă dorim tuturor înger de pace păzitor şi ajutor de la Dumnezeu, a spus Patriarhul României la final.

Sursa: Basilica

Din aceeași categorie

Share This