Clericii din cele două protopopiate ale Clujului au participat joi, 29 septembrie 2016, la conferința preoțească de toamnă. Aceasta a fost prezidată de Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfinșitul Părinte Andrei și a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.Tematica a fost cea propusă de Patriarhia Română pentru anul 2016 „Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și tipografe bisericești”.
Conferința a început la ora 10:00 cu o slujbă de Te-Deum, oficiată în capela unității de învățământ.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe preoți să ia aminte la viața Sfântului Antim și să-i urmeze exemplul de mărturie:

 

Invitat pentru a le vorbi preoților despre personalitatea Sfântului Antim Ivireanul și rolul său în istoria Bisericii și a culturii românești a fost Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuţa, de la catedra de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. A fost subliniată, de asemenea, moştenirea spirituală şi culturală a acestui sfânt, la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016), precum şi importanţa tiparului în dezvoltarea misiunii Bisericii.

La finalul întâlnirii, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei, pr. Iustin Tira a făcut o serie de comunicări cu privire la activitatea administrativă și pastorală a preoților.

Sfântul Sinod a declarat anul 2016 ca An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti. In acest context, conferinţele preoțești din primăvara anului 2016 au tratat tema educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, iar în cadrul conferințelor  din toamna anului 2016 se pune accentul pe viața și activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi a tipografilor bisericeşti.

Conferințele sunt organizate de Arhiepiscopia Clujului, de două ori pe an, și  se urmărește dinamizarea activităților pastoral-misionare pe care preoții le desfășoară în parohii.

Din aceeași categorie

Share This