În Duminica întâi după Rusalii, numită și Duminica Tututor Sfinților, 23 iunie 2019, așezământul monahal de la Telcișor-Buscatu, județul Bistrița-Năsăud, și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, evidențiind faptul că „Biserica naște și crește Sfinți, toți cei botezați în numele Sfintei Treimi sunt candidați la sfințenie”. De asemenea i-a îndemnat pe credincioși să aibă râvna de a-L urma pe Mântuitorul Hristos și de a se sfinți.

 

Totodată, Părintele Mitropolit Andrei a adresat pelerinilor îndemnul, în ciuda accesului dificil în zonă, de a vizita mănăstirea și în alte duminici și sărbători.

Așezământul monahal din localitatea Telcișor-Buscatu, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, a fost înființat în anul 1995, ca schit al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului. Între anii 1995-1997 s-a construit o biserică din lemn în stil maramureşean, care a fost sfințită în anul 1997 de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

În anul 2008 a încetat să mai funcționeze deoarece a rămas fără monahi.

Schitul a fost reînființat în 2011, iar din 2012 a primit statut de mănăstire. Starețul așezamantului este protosinghelul Porfirie Țanc.

Din aceeași categorie

Share This