La împlinirea celor 514 ani de la trecerea în eternitate și 26 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, Marele Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt a fost comemorat la Mănăstirea de la Vad.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului a oficiat aici Sfânta Liturghie în data de luni, 2 iulie 2018, având alături în slujire un sobor ales de preoți.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei: ,,Două mari virtuți îl caracterizează pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare: credinţa puternică în Dumnezeu, care s-a concretizat în ridicarea multor mănăstiri frumoase, inclusiv a Mănăstirii de la Vad şi a celei de la Feleac şi cealaltă virtutite a fost marea dragoste pe care a avut-o faţă de pământurile României”.

După citirea pericopei evanghelice Ierarhul le-a vorbit sutelor de credincioși adunați la așezământul monahal de la Vad despre virtuțile Marelui Domnitor, ctitorul a mai multe biserici și mănăstiri din țara noastră.

 

Arhimandritul Dumitru Cobzaru, Exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului:

Prezenţa numeroasă a credincioşilor, a preoţilor şi a monahilor demonstrează că evlavia poporului dreptcredincios faţă de Sfântul Voievod Ştefan este Mare. Această ctitorie pentru veşnicie adăposteşte o obşte de călugări care a venit de la Mănăstirea Nicula şi care se străduieşte de 6 ani să întregească ctitoria Sfântului Voieved Ştefan cel Mare din Vad cu chilii şi cu toate cele de trebuinţă pentru a funcţiona aşa cum se cuvine.

La final Protos. Nicodim Pop, Starețul Mănăstirii „Ștefan Vodă” de la Vad, a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru purtarea de grijă, preoților, teologilor și tuturor credincioșilor prezenți la această frumoasă sărbătoare.

La Vad a existat o mănăstire încă din secolul al XV-lea care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Mănăstirea ,,Ștefan Vodă” a fost reactivată în toamna anului 2011, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, până în acel moment funcționând o mare perioadă ca monument istoric.

Din aceeași categorie

Share This