La Praznicul Înălțării Domnului, joi, 13 iunie 2024, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc (Ziua Eroilor), Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece, județul Cluj.

Cu prilejul hramului, de la ora 10:00, la Altarul de vară al așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, starețul Mănăstirii Muntele Rece – ieromonahul Fanurie Borza, starețul Mănăstirii Legii – protosinghelul Nectarie Turi, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre credința în Dumnezeu și dragostea față de țară și eroi. Ierarhul a punctat însemnătatea sărbătorii Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor, afirmând că avem datoria de a ne cinsti înaintașii și eroii.

 

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, IPS Andrei a hirotonit întru preot pe diaconul Mihai Țuclea, pe seama Parohiei Cornești, Protopopiatul Turda.

La finalul slujbei, părintele stareț Fanurie Borza a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i in dar o icoană cu Maica Domnului.

Parastas pentru Eroii Neamului

De la ora 12:00, în cimitirul eroilor din apropierea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru cei 36 de eroi înmormântați acolo, precum și pentru toți eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Alocuțiuni au rostit Înaltpreasfințitul Parinte Andrei, subprefectul județului Cluj, Florentin Burz, care a dat citire mesajului prim-ministrului României, și primarul comunei Măguri-Răcătău, Alexandru Livescu.

La evenimentul comemorativ, alături de credincioşii prezenți la hram, au participat cadre militare, autorități locale și județene, care, la finalul ceremoniei, au depus coroane și jerbe de flori. De asemenea, elevii Școlii Gimnaziale din Măguri-Răcătău și Muntele Rece au făcut de gardă și au depus flori la mormântul fiecărui erou.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Acesta a fost formată din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”.

Ca în fiecare an, cu câteva zile înainte de comemorarea Eroilor Neamului, militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești au desfășurat o activitate de întreținere și îngrijire a cimitirului eroilor din Al Doilea Război Mondial, căzuți pe platoul unde în prezent se află mănăstirea, conform maiorului Marius Liuțe, ofițer de informare și relații publice în cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene.

 

Scurt istoric

Mănăstirea de la Muntele Rece, cu hramul „Înălțarea Domnului”, județul Cluj, a fost înființată în anul 1995, fiind ridicată pe locul numit „La eroi”, la altitudinea de 940 metri, unde se găsește un cimitir al eroilor din Al Doilea Război Mondial. În urma luptelor purtate în zonă, în anul 1944, au căzut aproximativ 250 de ostași. În cimitirul din incinta mănăstirii au fost înmormântați 36 de eroi, dintre care 19 nu au fost identificaţi.

În ultima perioadă, în cadrul aşezământului monahal au fost efectuate lucrări de reabilitare, a fost amenajat un nou paraclis, un altar de vară, iar biserica a fost pictată.

În prezent, mănăstirea se află în proces de rectitorire, lucrându-se la ansamblul monahal.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This