La Cluj-Napoca a avut loc o ceremonie de comemorare a conducătorilor răscoalei de la 1784 din Transilvania, la 233 de ani de la moartea acestora. La eveniment au participat reprezentanţi ai oficialităţilor judeţene şi locale, asociaţii culturale.

Ceremonia a avut loc la grupul statuar situat pe strada „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, miercuri, 28 februarie, la împlinirea a 233 de ani de la moartea conducătorilor răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania, Horea, Cloşca şi Crişan.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Îi pomenim pe martirii noştri, Horea, Cloşca şi Crişan, şi facem lucrul acesta şi pentru că ne dă ghes sufletul să o facem, dar facem lucrul acesta şi pentru că ne porunceşte Dumnezeu. Sfântul Pavel, în Epistola sa către evrei, în capitolul 13, versetul 7, spune aşa: «Aduceţi-vă aminte de înaintașii voştri, băgaţi bine de seamă cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa». Dacă este vorba despre cei trei martiri care au murit cu moarte năpraznică pe 28 februarie, uitându-ne în sus, ar fi multe virtuţi pe care noi ar trebui să le punem în practică. Întâi de toate, trebuie să spunem lucrul acesta, ei au avut credinţă în Dumnezeu. În al doilea rând, şi-au iubit peste măsură neamul, au iubit Transilvania, au iubit pe cei săraci, neajutoraţi, care aveau nevoie de sprijin şi nu-l primeau de nicăieri (…) Ei, la ceasul respectiv au făcut ceea ce puteau face pentru a se uşura servituţile feudale ce apăsau pe umerii românilor. Şi servituţi sociale şi nedreptăţire din punct de vedere naţional şi confesional, de toate felurile, iar ei s-au ridicat. Preţul pe care l-au plătit a fost mare.

Cu această ocazie, au fost depuse coroane de flori la grupul statuar care îi reprezintă pe Horea, Cloşca şi Crişan, apoi cei trei conducători ai răscoalei au fost evocaţi de către prof. univ. dr. Mircea Popași dr.Vasile Tutula şi de artistul Dumitru Fărcaș.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Divizia IV Infanterie „Gemina”, Primăria Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Fundația Carpatica, Despărțământul „Astra” Cluj și Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria”.

foto: Darius Echim

Din aceeași categorie

Share This