Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat sâmbătă, 12 mai 2018, de la ora 15.00, în Parcul de lângă Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, numit Parcul Central, Slujba de Pomenire a celui ce a fost cel mai mare artist plastic al Maramureşului, sculptorul Vida Gheza, membru al Academiei Române.

Cei doi ierarhi, împreună cu fiica sculptorului, prof. Zoe Vida Porumb, şi ginerele său, acad. Profesor Marius Porumb, au dezvelit bustul artistului, operă a sculptorului maramureşean Ioan Marchiş. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Naţional de către Corala „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca, dirijată de Adrian Corojan, corală invitată special pentru acest eveniment.

​După dezvelire bustului și stropirea lui cu apă sfințită a fost oficiată Slujba Parastasului în memoria sculptorului Vida Gheza, răspunsurile fiind date de un grup de diaconi şi teologi de la strana Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, au omagiat în cuvintele de învățătură activitatea sculptorului autor al mai multor monumente artistice de pe cuprinsul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, printre care enumerăm Monumentul Eroilor de la Moisei, Monumentul Eliberării de la Carei, Sfatul Bătrânilor din Baia Mare etc.

La eveniment au participat zeci de cetăţeni ai Băii Mari, oameni de cultură, oficialități locale și județene.

Prin purtarea de grija a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş,  în Parcul Central s-a amenajat o clădire specială care adăposteşte impresionanta colecţie de cactuşi a lui Vida Gheza, cunoscută şi în afara graniţelor ţării. Cactuşii au fost pasiunea vieţii sale, alături de sculptură, iar din locurile pe unde a umblat prin lume a adus plante sau seminţe de cactuşi, pe care, ulterior, i-a înmulţit.

Vida Gheza s-a născut la 28 februarie 1913, în Baia Mare şi a decedat la 11 mai 1980, în Baia Mare. A absolvit Facultatea de Arte Frumoase din Budapesta. A fost vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A fost premiat de mai multe ori de autorităţile din România, primind şi Meritul Cultural clasa I.

A fost membru corespondent al Academiei Române.

Din aceeași categorie

Share This