„Sfântului Filaret cel Milostiv” este cel mai nou centru pentru persoane vârstnice și cu nevoi speciale deschis în Arhiepiscopia Clujului în localitatea Târlișua. Festivitatea oficială de inaugurare a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfinţitului Evloghie, Episcop de Adrianopol și stareț al Mănăstirii Rila din Bulgaria, a oficialităților județene şi locale.

După slujba de binecuvântare a Centrului a fost sfințită și capela de rugăciune construită pentru beneficiari în care va sluji parohul din localitate Pr. Sigartău Simeon.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat importanța vârstnicilor în cadrul unei societăți civilizate:

Orice activitate socială spune mult, dar atunci când ne preocupăm de cei în vârstă care nu mai au sprijin dintr-o altă parte şi de viaţa lor, cât o mai au de trăit pe pământ, este un lucru foarte important. Sfântul Apostol Pavel în prima epistolă către Timotei, în capitolul 5 spune <Pe cel bătrân să nu-l înfrunţi ci să-l îndemni ca pe un părinte, pe femeile bătrâne îndeamnă-le ca pe nişte mame>. E mare virtute să ai grijă de cei bătrâni pentru că viaţa lor şi-au cheltuit-o împlinindu-şi rostul, şi când au nevoie de sprijinul şi de ajutorul nostru trebuie să îl dăm.

Centrul dispune de 24 de locuri de cazare oferind condiţii la standarde europene și a fost realizat de Primăria comunei Târlișua, printr-un proiect european și va fi administrat de asociația Filantropia Ortodoxă, filiala Bistrița-Năsăud.

Acest centru este cel de-al treilea deschis de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în județul Bistrița-Năsăud în decurs de trei ani, după cel de la Cușma și Maieru.

Pentru toți cei care au susținut material și financiar ridicarea centrului, Mitropolitul Clujului a oferit distincții și diplome de aleasă cinstire: primarului din Târlișua, Vlăduț Purja, i s-a oferit distincția „Crucea Transilvană” pentru mireni, preotului Pop Alin, preot misionar la Centrul de Plasament Beclean i s-a conferit rangul de sachelar, cu drept de a purta brâu albastru, iar viceprimarului comunei și directorului Liceului „Petru Rareș” din Beclean li s-a oferit ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”.

La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei şi PS Episcop Evloghie au vizitat vârstnicii din centru cărora le-au oferit pachete cu cadouri și iconițe.

Din aceeași categorie

Share This