Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei mortuare.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de clerici, printre care protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu Sermeșan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Bichigiu – protosinghelul Irineu Paneș, preotul paroh Paul Ovidiu Dan, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Anghelos” din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Anuța Motofelea, fiică a satului, si corul de copii al parohiei, dirijat de doamna învățătoare Maria Pop, au interpretat pricesne.

La final, părintele paroh Paul Ovidiu Dan i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea oferită comunității.

Pentru implicarea activă în viața comunității, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit  primarului comunei Măgura Ilvei, Valer Avram, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar preotului paroh Paul Ovidiu Dan, cântărețului bisericii Zaharie Pop, membrilor comitetului și consiliului parohial, precum si membrilor consiliului local le-a acordat diplome de aleasă cinstire. Din partea Primăriei Comunei Măgura Ilvei, diplome de recunoștință au primit mai mulți fii ai satului și oameni de bine care s-au implicat in viața parohiei și a localității.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar Benedict a sfințit noua capelă mortuară din localitate. Aceasta a fost ridicată de Primăria și Consiliul Local al Comunei Măgura Ilvei, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Arșița.

La eveniment au luat parte autorități locale și județene, în frunte cu vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – prof. Camelia Tabără, precum și numeroși localnici și fii ai satului, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Arșița și-a început existența inițial ca filie a Parohiei Măgura Ilvei, iar în anul 2000 a primit statut de parohie.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” este construită în stil moldovenesc, sub formă de corabie, cu un turn mare la intrare și două turnulețe laterale. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1992. La inițiativa și sub coordonarea preotului George Ruști au fost demarate lucrările de construire a bisericii, fiind finalizate în anul 1999. Pictura interioară a fost realizată în tehnica tempera grasă, de către pictorul Horea Idolean. Iconostasul a fost sculptat în lemn de stejar, de către un meșter local din Poiana Ilvei, iar icoanele au fost pictate de doamna Lucreția Ruști. Biserica a fost sfințită de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. În data de 14 iunie 2009, lăcașul a fost binecuvântat de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), iar la data de 16 decembrie 2018, comunitatea parohială s-a bucurat de slujirea și prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This