Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, în colaborare cu mai multe instituții clujene, a organizat vineri, 29 noiembrie 2024, un eveniment cultural-comemorativ intitulat „Avram Iancu – promotor al idealurilor naționale și democratice”, în contextul istoric al anului 2024, declarat de Parlamentul României „Anul Avram Iancu”, cu ocazia împlinirii a două secole de la nașterea eroului națiunii române.
De la ora 11:15, în Piața Avram Iancu, la statuia lui Avram Iancu din fața Catedralei Mitropolitane, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba Parastasului pentru eroul național. Au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, județene și centrale, ai instituțiilor publice civile și militare, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și alți invitați.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a evocat personalitatea lui Avram Iancu, pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa” (Evrei 13, 7), precum și de la apoftegma pe care ne-a lăsat-o Avram Iancu: „Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea fericită”.
În continuare, a fost adus un omagiu personalității marcante a „Craiului Munților” și a fost evocat impactul său asupra istoriei naționale. Astfel, alocuțiuni au rostit: consilierul de stat Victor Opaschi, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu-Florin Rațiu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, precum și președintele Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, acad. Doru Pamfil, în calitate de organizator al evenimentului.
Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu.
La eveniment a fost prezentă garda de onoare și efective ale militarilor clujeni din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” (Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” și Batalionul 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”), alături de Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, dirijor plutoner-adjutant principal Bogdan Bejinaru.
Manifestări științifice
Seria evenimentelor a debutat la ora 9:00, cu o sesiune ştiinţifică organizată în sala de conferinţe a Hotelului Courtyard by Marriott (Str. Avram Iancu, nr. 23-25), unde au luat cuvântul istorici şi cercetători de renume, în frunte cu acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, și acad. Doru Pamfil, președintele Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca.
În cadrul acestei sesiuni, a avut loc şi lansarea volumului „Avram Iancu – un om între oameni. Conferinţa internaţională «Avram Iancu – 200 de ani de la naştere. Omul, contemporanii, epoca»”, coordonat de prof. univ. dr. Ioan Bolovan şi Ioan Sebastian Bara, lucrare ce aduce în prim-plan contribuţiile și contextul epocii în care a trăit Avram Iancu. Programul a continuat cu o serie de prezentări ştiinţifice, printre care expunerile prof. univ. dr. Liviu Maior și ale cercetătorului dr. Mircea-Gheorghe Abrudan.
De la ora 12:30, la Casa de Cultură a Studenţilor „Dumitru Fărcaş”, a avut loc sesiunea ştiinţifică „Uniţi pentru istorie: Evocarea şi celebrarea Craiului Munţilor la bicentenarul naşterii”. Au susținut prelegeri acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșan, membru corespondent al Academiei Române, colonelul Sebastian-Florin Clințan, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi „Ștefan Cicio-Pop”, generalul de brigadă Nicolae Tonu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, precum și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, în calitate de moderator.
Programul manifestărilor s-a încheiat cu un spectacol muzical, susţinut de artiştii Mihaela Grindean, Dorin Nemeş, Lay Filaton şi Sergiu Stan, acompaniaţi de grupul instrumental „Ceteraşii de la Cluj”.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului